tisdag 8 oktober 2013

Husses betraktelser #1

För ganska exakt en månad sedan dök det upp en hund i Swalboet.

Hunden ifråga är en Perro de Agua Espanol eller Spansk vattenhund som rasen heter på svenska. Skånsk vannhunn skulle nog vara korrekt på nordskånskan som talas i skogarna här runt Swalboet.

Den här vitkrulliga hunden heter Perro Rizados Demetrio men lystrar (oftast) till namnet Bozze. Det händer även att han kallas in med hjälp av namnet Bo-Arne Swala, då oftast i samband med att Bozze har tappat minnet gällande vem han ska springa till eller skälla på eller när han helt enkelt har glömt att det är just han som är den Bozze som husse står och gapar efter. Dock vet husse nu i alla fall att det inte är något fel på Bozzes hörsel. Bozze kan höra en köttbulle tas fram ur en ficka på 30 meters håll.

Bozze är en vattenhund. Om hur en sådan ska bete sig råder det olika meningar i hushållet. Husse och matte är av meningen att vattenhundar tycker om att simma och bada i små kristallklara sjöar och bäckar. Och att de glatt och lyckligt ska kasta sig i efter bollar och pinnar som kastas ut i de där kristallklara sjöarna och bäckarna.

Bozze är av meningen att vatten kan man dricka.

Däremot geggig strandkant längs ankdamm eller gyttjigt dike vid (helst) nygödslad åker är finfint att kasta sig i och dessutom, gärna, att rulla runt och vältra sig i.

Första gången Bozze gick in och sniffade runt i Swalboets dusch var allting frid och fröjd och det hela förlöpte smärtfritt för samtliga inblandade parter. Vattnet var inte på.

Så är det inte längre.

Andra gången Bozze gick in och sniffade runt i Swalboets dusch fann han sig plötsligt omringad av husse och matte och inträngd i ett trångt hörn. Vattnet slogs på och trots Bozzes högljudda protester och intensiva motstånd tvålades han in och duschades ren. 

Stanken och odören efter ankdammens geggiga strandkant och det gyttjiga diket vid den nygödslade åkern byttes långsamt, och enligt Bozze plågsamt, mot en ljuv doft av ren hund och lavendel. 

Husse och matte log nöjt.

30 minuter senare satt husse och matte avslappnade i soffan, nöjda med utförd badning och lavendeldoftande hund.

31 minuter senare slappnade Bozze av och den där köttbullen i magen gjorde sig påmind.

Bozze log nöjt.


Kommentarer från tidigare blogg:

Skapad av Åsa 07 okt, 2013 22:59
Hälsningar till Farbror Swala och Bozze från mamma Zelma och mormor Trizza!
Skapad av Louise 07 okt, 2013 21:37
Är så glad att ni fått Bozze i era liv. Glad också över att läsa er blogg igen. Daisy och Bozze skulle kanske digga varann? Vore kul med en träff. Kram på er alla tre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar