fredag 22 november 2013

Livet efter katastrofenSom alla hundöronexperter vet har hundar en unik förmåga att utveckla selektiv hörsel. Hörseln är en viktig tillgång i hundens uppdrag som "väktare". Redan i denna bloggs begynnelse återgavs hur Bozze den första tiden i sitt nya hem hoppade upp och tokskällde vid minsta ljud. Ganska snart insåg Bozze att han var tvungen att dra ner på antalet vaktinsatser eftersom han annars skulle riskera att drabbas av sjukdom, utbrändhet och nervsvaghet. 

Som ni vet är Bozze en mycket klok hund och en handlingens hane. Han har kontinuerligt såväl grovjusterat som finjusterat sin hörsel vilket har resulterat i en helt ny typ av reaktionsmönster. För att inga missförstånd ska uppstå bör tilläggas att Bozze är väl införstådd med att arbete, i enlighet med den av regeringen prioriterande "Arbetslinjen", ska löna sig och att man ska sköta sitt arbete på bästa sätt. Han har inga planer på att försöka fuska eller missköta sitt arbete. Nej, Bozze är en ambitiös, noggrann och plikttrogen hund som vägrar kompromissa med husets och flockens säkerhet. Men i Bozzes fall finns det vissa komplikationer. Komplikationer som kan sammanfattas i ett enda ord - "matte". 

Faktum är att matte helt på egen hand genererar de flesta oljuden i hemmet vilket kan härledas till hennes medfödda oförmåga att tänka efter innan hon gör något. Hon tappar saker, snubblar över sina egna fötter, glömmer bort vad hon borde göra samt lider av impulsivitet i kombination med total oförmåga att hantera sin impulsivitet. 

Matte är då och då inbillningsfrisk och påbörjar då olika små projekt. Till sin egen förvåning blir hon snabbt utmattad vilket leder till att projekten blir liggande. Om projektet ligger på golvet snubblar matte senare över det. Om projektet ligger på bordet tappar hon det senare i golvet. Givetvis gäller detta beteende inte enbart påbörjade projekt. Matte tappar allt möjligt, snubblar över allt som går (eller inte går) att snubbla över, går in i saker och glömmer bort var hon lagt saker som hon lagt på ställen hon trodde hon skulle komma ihåg. Låt oss en gång för alla konstatera ett faktum; Matte är en katastrof. 
Det är alltså inte utan anledning som Bozze av ren överlevnadsinstinkt har tvingats skapat ett reaktionsschema vilket han följer i stort sett utan undantag. Bozzes reaktionsschema

För länge sedan, innan Bozze ens var född, gick husse omkring i ett välordnat, lugnt liv med mycket rutiner. Han var en noggrann, principfast och strukturerad man vars devis var "ordning och reda" och "var sak på sin plats". Bozze har ryktesvägen fått återberättat hur det gick till när husses liv tog den tragiska vändning vars resultat vi nu ser. Husse träffade matte och av någon oförklarlig anledning uppstod tycke. Deras olikheter till trots beslutade de sig för att bilda flock så som människor ofta gör och den 15 augusti 2009 var katastrofen ett faktum. Husse var insyltad upp över öronen och hjärntvättad så att han varken ville eller kunde se allvaret. Hans framtid, som tidigare tett sig ljus och lovande, kom hädanefter att kantas av katastrofer av olika slag. 

Husse innan katastrofen
Den 15 aug 2009
Katastrofen är ett faktum

När Bozze var valp undervisades han och hans syskon av mamma Zelma. 
Akta er! sa och höjde en varningens klo
Ni kan få era liv förstörda om ni börjar umgås med fel individer! 
Idag förstår Bozze vad mamma Zelma menade. I Swalboet är det ju inte bara husse som hamnat i dåligt sällskap utan även Bozze. Frågan är om han är stark nog hålla sin klokhet och fina personlighet intakt i denna destruktiva miljö. 
Detta kan enbart framtiden utvisa. Sanna mina ord. 

3 kommentarer:

 1. Är man deppig ska man läsa denna blogg! Jag tror att matte skulle läsa bloggen om och om igen på dagarna så att hon mår bättre. En kram till matte från oss i Blekinge! Att ni sedan har lyckat få Bozze att minska på skällandet verkar helt underbart. Ginnis kan börja skälla om man stampar lite extra hårt i golvet, eller knackar med ett finger på bordsskivan eller bläddrar för hastigt med tidningen. Jag minsta lilla extraljud reagera han på. Jag har försök tala om för honom att det är OK att skälla när det dyker främlingar på gårdsplanen men att det gäller att sluta när matte säger att allt är OK. Man Ginnis struntar i det och skäller tom ut husse när han kommer med bilen. Tala om hur ni gör!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ginnis verkar helt underbar. Vi har ingen metod när det gäller att inte skälla hemma. Bozze skäller fortfarande på ljud men han har nog vant sig vid de vanligaste ljuden nu. Det där med att jag (matte) är orsak till många ljud har Bozze fått om baktassen. Det vill jag inte kännas vid.
   Utomhus har vi tränat mer på att stoppa skällandet genom att berömma och ge ngt gott så snart Bozze sett någon. Nu spejar han efter folk och hundar och bär han får syn på någon tittar han på oss för att få beröm. Han bodde ju tidigare avskilt och det blev en omställning att komma hit men det har gått jättebra. Jag förmodar att alla hundar är olika och visst är väl Perron av den vaktande sorten som skäller en hel del?

   Radera
 2. Javisst är perron en hund med vaktinstinkt. Och det är ju bra när man bor på landet. Men jag tror att maken blir ganska trött på att bli utskälld flera gånger om dagen. Av Ginnis alltså. För det mesta.......

  SvaraRadera