lördag 16 november 2013

Mulle


Positiv inställning var inte
Ann-Maries starka sida
När Bozzes matte Ann-Marie var liten bodde hon i Hälsingland och var en blyg, blek, tanig och relativt töntig liten tjej. Nu har hon växt upp till en tant. "Utveckling" kallar matte det men alla runt omkring inser att det handlar mer om avveckling än utveckling. 

Medan andra barn lekte och busade med sina kompisar klängde sig lilla Ann-Marie oroligt fast vid sin mammas högra ben. Detta ben blev med tiden Hälsinglands mest vältränade efter år av "gång med levande tyngd". Ann-Marie var rädd för allt som rörde sig och allt som inte rörde sig. När andra barn sa "Hej" svimmade hon nästan av skräck. 

Vid fem års ålder lyckades Ann-Marie mirakulöst och av en ren slump få en kompis och de två blev sedan som ler och långhalm. Kompisen hette Katarina och var i motsats till Ann-Marie en glad, positiv och pratsam flicka med stort självförtroende. Sina olikheter till trots fann de varandra där på Kyrkans barntimme. Kan det ha berott på att båda två var rädda för det mesta? De stelnade av skräck i alla sammanhang som innehöll andra människor. Dessutom var de säkra på att det spökade i varje vrå. 

Kattis & Ann-Marie

Invånarna i den lilla byn nämnde tjejerna som en enhet; "kattisochannmarie" och i skolåldern blev deras nya namn "Helan och Halvan" på grund av Kattis rultighet och Ann-Maries tanighet. Egentligen var Kattis inte alls rultig men fakta spelar sällan någon roll när det gäller öknamn. Medan andra helt normala barn lekte med Barbie, var framåt och självsäkra var Ann-Marie och Kattis dess motsats. De lekte förvisso ibland med Barbie (eller rättare sagt Barbiekopior av usel kvalitet pga ekonomiska begränsningar) men i första hand var det troll som gällde. Ann-Maries troll hette "Mulle" och Kattis troll hette "Rultan". 


Ann-Maries Mulle
Mulle och Rultan kunde av andra misstas för sådana där leksakstroll med gummikroppar med syntethår men Kattis och Ann-Marie visste bättre. Mulle och Rultan var livs levande troll med känslor och själar. De fyra vännerna spenderade all fritid tillsammans. Senare utökades familjen med de två något mindre trollen Trimsan och Tramsan. Ann-Marie och Kattis var barn länge, mycket längre än många andra. 

Nu har Bozze också skaffat en "Mulle". Hans Mulle är dock inget troll utan en livs levande hundkompis. Precis som mattes och Kattis mödrar lärde känna varandra genom barnen har Bozzes och Mulles mattar börjat lära känna varandra genom sina hundar. Bozze och Mulle älskar att leka, springa, busa och i Bozzes fall smutsa ner sig till oigenkännlighet. Mulle har den där släta, naturligt impregnerade pälsen som matte sneglar avundsjukt på.


Bozzes Mulle

Ibland går leklusten till överdrift tycker matte. Ett sådant exempel är när Mulle under en skogstur återkommande försökt producera "det stora" men varje gång avbrutits av att en lycklig Bozze utför rytmiska övningar på Mulles bakdel. Mulles matte är lugn och sansad medan Bozzes matte är något överbeskyddande. Kombinationen är således excellent. Bozze är glad över vänskapen med Mulle. Om nu bara matte kan bete sig ordentligt kommer det säkert att bli en riktigt stark vänskap. 
1 kommentar:

  1. Mulle och Mulles matte är sååå glada över att vi träffats. För första gången på länge, är Mulle trött efter en promenad, ÄNTLIGEN en riktig lekkamrat som är lika busig som han själv som vill springa och gegga ner sig och hoppa och skutta, Mulle är lycklig och Mulles matte likaså, tror att detta är början på en sann vänskap.

    SvaraRadera