onsdag 27 november 2013

Ordets betydelse

Vad är ord egentligen? Enligt wikipedia är ord namn på "mentala representationer av yttre eller inre företeelser". Hur man upplever ett ord är subjektivt men någon gemensam mening måste orden ha ifall man ska kunna kommunicera dem. Bozze är hund och föredrar att tala hundars språk men han har insett att i kommunikationen med människor fungerar det inte alltid. Människans mycket begränsade hjärnkapacitet gör dom oförmögna att lära sig tala hundiska. För att en få en fungerande kommunikation mellan hund och människa behövs det därför byggas språkliga broar där hunden måste lära sig tolka de gutturala läten som utgör mänskliga ord och meningar.


Bozze har lärt sig ett stort antal människoläten, såsom sitt, ligg, kom hit, vill du ha mat, nej, kissa, bajsa, inte jucka, boll, duktig voffsing, vad i helskotta skäller du för etc. Att han förstår innebörden av människans ord betyder inte att han alltid gör som han blir tillsagd, snarare tvärtom. Bozze har den vuxna hundens livserfarenhet och har mycket goda kunskaper i människouppfostran. Ett vanligt misstag, främst bland oerfarna valpar, är att snabbt lära in människospråket och visa att man förstår genom att göra som människorna säger. Det är ett misstag som kan stå hunden dyrt. Människor blir snabbt bortskämda och förväntar sig att hunden i fråga ska lyda deras minsta vink. De tror på fullt allvar att det är de som bestämmer och plötsligt står man där med en eller flera problemmänniskor. Att i efterhand rätta till problemet är ofta svårt och ibland omöjligt.

Att plötsligt få nya människor innebär per automatik att man måste lära sig vissa nya ord även om de flesta människor använder sig av samma ord i kommunikation med hundar. Somliga ord är dock nya och senast idag lärde sig Bozze faktiskt innebörden i ett nytt ord. Den senaste tiden har matte återkommande använt ordet "mulle" utan att Bozze lyckats förstå vad hon menar. Varje gång de har tränat på ordet har det slumpat sig så att de på sin promenad har mött Bozzes nya bästis och hans matte. Idag när Bozze tagit ut matte på en liten promenad började hon använda ordet "mulle" igen. Bozze tittade på matte och plötsligt, som en blixt från en klar himmel, förstod han vad hon menade.Eftersom människor lider av extremt underutvecklat doftsinne kan de inte skilja på olika individer med hjälp av sin nos. De har löst problemet genom att sätta ord, sk namn, på olika individer. Om de inte hade dessa namn skulle de med stor säkerhet ta hem fel barn från dagis, fel man från puben och skicka julklappar till fel släktingar. Bozze kallas av människorna för Bozze. Och när matte sa "mulle" menade hon Bozzes bästis. Bozze blev eld och lågor när han insåg vad matte menade. På en tiondels sekund gick han från noll till hundra och for som ett streck for mot Mulles hus. Han hörde hur matte ropade bakom honom och han ökade farten. Halsbandet stramade men Bozze saktade inte in. Väl framme girade han in till Mulles hus och tvärnitade sedan lyckligt. Bakom honom hördes ett flåsande och pipande läte. Matte var alldeles rödfärgad i ansiktet och lät som om hon höll på att få ett astmaanfall. "Hon borde inte springa på det sättet, gamla människan" hann Bozze tänka innan han fick syn på bästisen Mulle och glädjeruset tog över. Jag tror faktiskt jag också ska kalla honom Mulle, tänkte Bozze. Det går liksom snabbare att voffa.

Detta var några timmar sedan. Nu ligger Bozze och matte och vilar i Swalboet. Det är skönt att matte blir så trött av att promenera med Mulles matte Johanna. Då håller hon sig lugn resten av dagen så att även Bozze kan ta sig en tupplur. Bozze känner sig nöjd med dagen. Undrar om dom ska till Mulle imorgon också? Då ska han visa matte att han kan springa ännu snabbare. Oj, vad hon kommer att bli imponerad.

1 kommentar:

  1. Så härligt med en Mullekompis! Idag har Ginnis bara träffat PRO-are som promenerade tillsammans med matte (som också är PRO-are). Visserligen blev det en muffins vid fikapuasen. Men vad är det i jämförelse med en Mulle. Nu ska Ginnis ut i mörkret. Och då finns det mycket att skälla ut. Alltid något!

    SvaraRadera