torsdag 19 december 2013

Äkta människor

Bozze är stolt över att ingå i Swalornas familj. Swalorna är nämligen snyggare än de flesta mattar och hussar. Bozze ser allt hur andra hundar skickar avundsjuka blickar då han lite lagom avslappnat skrider förbi med matte eller husse hasande bakom sig. Somliga hundar stirrar öppet, andra skäller av ilska och vanmakt över att de tvingas visa upp sina fula människor men de flesta glor bara skamset ner i gatan och drar vidare med svansen mellan benen. De flesta människor har slätt, glansigt hår. Vidrigt fult tycker Bozze. Hans mattes och husses hår är matt, fluffigt och står åt olika håll. Mattes hår fungerar dessutom som barometer och vid fuktigt väder lockar det upp sig i de mest spännande former och liknar mer svinto än hår. Husse har päls i ansiktet och inte så där fånigt pudelklippt utan naturligt ojämt och raspigt.


Bozze har sett att människohonor ofta har svart ingrodd smuts runt ögonen, rödflammiga kinder och blåmärken på ögonlocken. Så ser inte matte ut. Hon har såna där smakfulla, mörka hängande säckar under ögonen och de står i fin kontrast till det grisskära ansiktet. Nu förstår Bozze att ödets lotter faller olika och han ser ju med egna ögon den fattigdom och de klasskillnader som råder i samhället Tyringe. Vissa honor har inte ens råd med byxor utan tvingas gå omkring med ett kort tygstycke runt höften och felkonstruerade skor så de måste gå på tå. Det är synd om dessa arma varelser men Bozze blir ändå glad när folk kommer på oväntat besök och han kan visa upp matte och husse iklädd mjuka byxor med extra plats för knäna. 

Tro nu inte att Bozze är en sådan som dömer hunden efter dess ägare. Absolut inte. Men ändå! Nog har man ändå ett val. Det är ju trots allt inte människorna som väljer hund, det är hundarna som väljer människor. Bozze har valt både sina första människor och sina nya människor med omsorg. De första var kanske inte lika snygga utvändigt som de han har nu men de hade inre egenskaper som kompenserade deras yttre. Vad gäller nuvarande människor är det lite tvärtom. De har den där stiliga, naturliga looken men saknar en hel del inre kvaliteter. Bozze känner sig stolt över sina val. Han skryter naturligtvis inte inför andra hundar. Nej, nej, sån är inte Bozze. Men man är ju faktiskt bara hund och det är ju svårt att inte flina när man ser andra hundars avundsjuka blickar. Bozze brukar titta lite menande på deras människor och himla med ögonen. Lite kul ska man väl få ha tycker Bozze. 

3 kommentarer:

  1. Nu förstår jag varför Ginnis sliter sig så långt bort från mig som han kan när han går i koppel. Han skäms för att han inte har en så vacker matte som Bozze. Jag måste be honom om ursäkt på det snaraste. Mina inre egenskaper är inte heller något att skryta mig. Men i alla fall har jag humor och ler hela tiden när jag läser om Bozze. Sedan är det tyvärr så att jag också har det som blir om man skriver humor med två prickar över o-et. Det gillar inte Ginnis det heller.

    SvaraRadera
  2. Maria & Sasha29 december 2013 10:47

    Å, det är därför Sasha håller sig nära och uppskattar oss. Vi är ju så snygga! Det är viktigt det här med fashion statements.

    SvaraRadera