torsdag 27 mars 2014

Bozze & Viggo

Bozze kände sig så nöjd, så nöjd med denna måndag. När han vaknade i morse hade han ingen aning om att han idag skulle få en ny kompis. Lite uttråkat hoppade han in i bilen i tron att han och matte skulle gå en helt vanlig promenad i en vanlig skog mol allena. När bakluckan öppnades stod plötsligt en livs levande svart Perro där. Det var som rena rama julafton. Den svarta perron heter Viggo och bor med sin matte och husse i Hässleholm som, om Bozze minns det hela rätt, är en förort till Tyringe. Viggo och Bozze sa hej så där högt och glatt så som väluppfostrade hundar gör, nosade varandra i rumpan så som väluppfostrade hundar gör och sen var de kompisar. Hundar komplicerar inte saker. Antingen är man kompisar eller inte. Bozze och Viggo hade skoj på hundars sätt hela promenaden. Fast när Bozze tänker efter var det kanske lite spänt ett tag när Bozze hoppade upp på Viggos bakdel. Då morrade Viggo åt Bozze. Bozze blev förvånad och tittade på matte för att få stöd, men matte (den svikaren) sa bara "Rätt åt dig Bozze. Så där gör man inte och det är dags att du lär dig det". Nu blev Bozze ännu mer förvånad. Vad var detta för konspiration egentligen? Han vände sig mot Viggos matte Malin men inte heller där hade han något att hämta. "Nej du, sånt där beteende tolererar inte Viggo" sa hon. Bozze trodde inte sina hundöron. För att verkligen vara säker på att han inte hade missuppfattat något beslutade sig Bozze för att göra ytterligare ett upphopp på Viggos bakdel. Det kallas evidensbaserad forskning eller som den schnautzerliknande filosofen John Dewey hade sagt "Learning by doing". Bakdelstestet resulterade i samma reaktioner och Bozze insåg att i det här läget var det bäst att lämna alla bakdelar ifred. Resterande promenad genomfördes i glädjens och vänskapens tecken.

Man blir trött av att träffa kompisar!

Bozze tyckte att det verkade som att även mattarna gick bra ihop. Då menar Bozze inte bokstavligt att de "gick" bra ihop även om deras benrörelser uppvisade utomordentliga gångegenskaper. Bozze menar att de verkade trivas ihop. Sånt är inte lätt att avgöra för ett otränat hundöga men med den vuxna hundens erfarenhet kommer oftast förmågan att tolka människornas primitiva uttryckssätt. Människor är kräsna när det kommer till acceptans, respekt och vänskap gentemot varandra och vänskapsband knyts inte genom höga skall, sniffning av rumpa och glada hopp. Som åskådare ska man istället fokusera på människornas röstlägen. Dessa bör ligga på mumlande mediumvolym gärna med inslag av stötvisa läten som kallas skratt. Bozzes och Viggos mattar mumlade lagom högt och skrattade stötvist ibland. Även om det under själva mötet människor emellan kan verka positivt kan det vara precis tvärtom. Därför måste man även kontrollera deras beteende efter själva mötet. Om människan då kastar sig över telefonen, ringer till någon och med hög stämma utbrister något i form av "Jag har precis träffat *namn*, den förbenade drummeln" betyder det med största sannolikhet att de inte gick ihop med den nya människan. Om de däremot är glada och kanske till och med sjunger en glad trudelutt är läget det motsatta. Det var en glad Bozze och en trudeluttande matte som satte sig i bilen och körde hemåt. Matte var glad länge. Hon var faktiskt på strålande humör hela vägen hem, hela vägen ur bilen och ytterligare hela tre minuter. Glädjen tog abrupt slut precis i det ögonblick hon trampade i den hundbajs som Bozze i smyg hade placerat på ett nytt och strategiskt ställe i trädgården. Bozze låtsades bekymrad men han fnissade tyst bakom ryggen på henne. Det är faktiskt vansinnigt kul när folk går i hundbajsar, det tycker alla hundar. På hundträffar brukar hundar från olika ställen berätta om sina ägares små missöden och utbyta tips. Det är viktigt att ha gemensamma intressen. När Bozze hoppade upp i fåtöljen den eftermiddagen konstaterade han att den här måndagen hade förlöpt väldigt bra. Det var därför Bozze kände sig så nöjd, så nöjd. Han smackade ljudligt några gånger och begav sig sedan in i drömmarnas förlovade land. 
3 kommentarer:

 1. Viggo är född mellan två pannkakor hemma i Hallska palatset ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förklarar det hela. Viggo är en helmysig kille :-)

   Radera
 2. Så roligt att Bozze har fått träffa Viggo! Viggo och Ginnis fungerar fint ihop men Viggo kan vara lite tjurig mot några hundar som inte uppförs sig ordentligt. Enligt Viggos mening alltså. Malin och Viggo har varit med på våra perropromenader och dessutom har vi gått på kurs ihop. Tänk om ni också kunde komma med någon gång i vår! Sedan måste jag säga att Lerning by doing inte är något för Ginnis. Han tro mer på Piaget: "Först GRIPA för att begripa" Ginnis släpper inte något ifrån sig i första taget. Jag hoppas det är OK att jag hänvisar till detta inlägg när jag skriver mitt snart.

  SvaraRadera