lördag 4 januari 2014

Ordning och oreda

Matte är en sådan person som njuter extremt av att ha ordning omkring sig hemma. När allt är på sin plats och hemmet är rent sitter hon gärna i soffan och njuter av anblicken av ett hem i ordning. Dessvärre innebär mattes ordningssinne hon lider när hemmet är i oordning vilket det av någon anledning oftast är. Det har faktiskt inte med Bozze att göra utan handlar om en mystisk och oförklarlig nedskräpning av hemmet. En nedskräpning som sker helt utan inblandning av vare sig hundar eller människor. Matte funderar iblamd på att ta hjälp av TV-programmet "Det Okända" men det har hon inte nämnt för husse eftersom han då troligtvis skulle ta ut skilsmässa. Men det är mystiskt tycker matte. Faktum är att använda kläder liksom bara dyker upp på golvet, garnnystan och virknålar ligger plötsligt slarvigt utslängda i soffan, reklamhögar sprider helt på egen hand ut sig över bordet, jackor kastar sig ner från galgarna och hamnar slarvigt slängda på bänken i hallen, brödsmulor materialiseras på köksbänken, ytterskor ställer sig strategiskt mitt i hallen så både matte och husse snubblar över dom osv. Det värsta för matte är kaffekopparna som liksom bara poppar upp överallt, halvfulla med kallt kaffe. Matte gillar det inte men eftersom det inte är någons fel kan hon bara hjälplöst se på när ordning förvandlas till kaos. En fd kollega till matte påstod alltid att det var mattes tyska påbrå som krävde ordning och reda. Så snart kollegan såg matte vrålade hon "ORDNUNG" med glad stämma.

Köket i Swalboet är inrett med svarta köksluckor. I grunden alltså. Alla som har svarta köksluckor känner till problemet med dessa. Matte försöker undvika att se alla de fingeravtryck som landar på dessa luckor. Det är svårt även om hon kisar så mycket hon kan när hon passerar genom köket. Bozze har noterat mattes lidande. Bozze är en mycket uppmärksam hund. Han är även en osedvanligt omtänksam herre och vill inte att matte ska lida. Bozze upptäckte en kväll att köksluckorna närmast spisen ibland får små fettfläckar när husse har stekt något. I början var Bozze bekymrad för att matte skulle se dessa små fläckar men sedan slog det honom att här kunde han göra en insats. 

Efter denna kväll får Matte alltid tårar i ögonen när hon går igenom köket och på köksskåpen ser de långa, slingrande salivspåren efter en hundtunga. Bozze har lagt märke till mattes glädjetårar och känner sig lika god som Karl-Bertil i "Karl-Bertil Jonssons Julafton". Så när husse säger åt Bozze att han inte får slicka på skåpsluckorna gör han det ändå. Bara för att vara snäll mot matte. Han har till och med utökat sin insats med att slicka rent golvet nedanför spisen. Bozze är en hjälte!


2 kommentarer:

  1. Skicka hit Bozze! Här behövs Urdnung!

    SvaraRadera
  2. Gillar att läsa om Bozzes (och era) bravader! Hälsningar Marie och perron Nellie i Norrtälje

    SvaraRadera