fredag 17 januari 2014

Sunt förnuft

Det här med veterinärer är inte kul. Många veterinärbesök sker faktiskt helt i onödan på grund av hundägarnas okunskap. Det gäller att använda sitt sunda förnuft, inte överreagera och innan man åker till veterinären är det bra att rådfråga andra hundägare. Matte och husse har tidigare varit överdrivet överbeskyddande men efter att deras valp Zune en dag blev stucken av en geting lärde de sig vikten av att ta det lugnt och inte överreagera. Nuförtiden skrattar både husse och matte lite generat när de minns händelsen och hur veterinären pedagogiskt förklarade att veterinärbesök faktiskt inte var nödvändiga vid getingstick.

Lille Zune

När husse nyligen på Bozze fann en kal, pälsfri fläck i storlek av en enkrona drabbades Swalorna därför inte av panik. De undersökte lugnt fläcken och valde därefter att fråga mer hundvana människor vad detta kunde vara. Matte loggade lugnt in på Facebook och skickade frågan till kennelägaren Susanne Hall (den kennel där hunden Zune föddes). Därefter väntade hon tålmodigt och lugnt på att få svar. Hon väntade och väntade. Inget svar. Hon väntade lite till. Inget svar. Nu hade det gått nästan en hel minut och matte började misstänka att Susanne kanske var bortrest eller hade flytt landet på grund av vinterantipati eller dylikt. Matte tog detta med jämnmod och lade istället med lugna knapptryckningar ut frågan i forumet på Perroklubbens Facebooksida. Åter väntade hon. Åter inget svar. Efter ytterligare hela 45 sekunder utan respons började dock tålamodet tryta. "Så uselt och egoistiskt att ingen svarar" fräste matte och husse noterade att mattes högra näsborre började rycka. Dessa tics är tydliga tecken på begynnande frustration. Nu tog husse över rodret genom att lugnt och sansat påbörja sökning via Google. Mattes näsborre slutade nästan omedelbart att rycka och hon följde husses exempel. 

Först googlade de efter "kal fläck pälsavfall hund" men just då råkade matte slänga en lugn blick åt Bozzes håll och såg att han kliade sig. Hon lade för säkerhets skull till "klåda" och "sjukdom" i sina sökord. Och nu fick de minsann svar. Matte läste högt och väldigt lugnt för husse. Husse läste högt och väldigt lugnt för matte. Och det var nu, helt utan förvarning, som den stora katastrofen slog ner i Swalboet  De två makarna tittade chockat på varandra medan sanningen sakta sjönk in i deras hjärnor. Det var fruktansvärt. Om det bara hade varit någon liten, lättbehandlad åkomma hade de kunnat behålla sitt lugn men faktum var att Bozze hade hade drabbats av en livslång sjukdom. Det stod helt klart att Bozze hade "nedsatt sköldkörtelfunktion". Om de bara hade upptäckt detta tidigare medan sjukdomen var i sin linda! Då hade de kunnat sätta in behandling i ett tidigt skede. Men de hade inte anat något och nu hade sjukdomen hunnit sprida sig och bryta ner Bozzes arma kropp. Det hade gått så långt att pälsen hade börjat lossna i stora tussar. Symtomen talade sitt eget tydliga språk och några tvivel fanns inte. 

Torr, livlös päls och pälsavfall: Matte upptäckte plötsligt hur fruktansvärt torr och livlös Bozzes päls var. Nu verkade det ofattbart att hon inte sett detta tidigare. Pälsens beskaffenhet var naturligtvis anledningen till att den sög åt sig smuts och väta så lätt och pälsavfallet hade bara hade börjat. En hårlös fläck idag kunde betyda att Bozze inom ett par dagar förvandlats till nakenhund. 
Överdriven trötthet: Husse pekade ner på den sovande Bozze och Swalorna såg på varandra. Bozze var absolut ovanligt trött. Tröttare hund hade de aldrig skådat.
Spröda klor: Här blev Swalorna lite osäkra. De hade faktiskt inte funderat över om Bozzes klor var spröda. Efter en kort diskussion kom matte och husse fram till att ingen av dom faktiskt visste hur hårda hundklor ska vara och därför hade de inte förstått att Bozzes klor var sjukligt spröda. 


Stackars, sjuka Bozze
Husse och matte beslutade att de skulle ta Bozze till veterinären det första de gjorde dagen efter. De skulle göra allt i deras makt för att ge Bozze ett värdigt liv trots denna fruktansvärda sjukdom.  

Matte loggade in på Perroklubbens Facebooksida för att dela med sig av det fruktansvärda. Där hade det redan inkommit flera svar och det var med förvåning matte läste deras lugnande kommentarer. Alla rådde dom att avvakta och menade att det nog inte var någon fara. Med tungt hjärta berättade matte om Bozzes sjukdom. Den här gången kom svaren snabbt och de andra hundägarna förklarade tålmodigt hur en hund med nedsatt sköldkörtelfunktion ser ut i pälsen och hur de mår. Matte och husse blev lite osäkra. Vad var nu detta? Det stämde alls inte in på Bozze. Matte googlade lite noggrannare och plötsligt, som ett mirakel, hade Bozze tillfrisknat från sin nedsatta sköldkörtelfunktion. 
Matte och husse hade fallit i fällan igen. Skammens rosor lyste på deras kinder och de funderade på att följa Susannes exempel och fly landet. Precis då plingade det till i mobilen och det visade sig vara Susanne som tydligen fortfarande befann sig i Sverige. Utlandsflykten lades på is.

På kvällen hade Swalorna svalt sin stolthet och firade Bozzes nyvunna hälsa med en god middag. De skålade för sparade veterinärskostnader och för sin förmåga att lugnt och sakligt kolla upp fakta och inte agera i panik.

Slutet gott, allting gott.

PS! Två veckor senare upptäckte husse av en slump att det hade gått en flisa undertill på soffbordet. I flisan satt fastkilat en stor vit pälstuss. "Det var ju det vi sa hela tiden, att han hade fastnat någonstans" sa matte lugnt och husse nickade instämmande. 

2 kommentarer:

  1. Det är inte lätt att veta vad som "drabbar" en hund som inte själv kan berätta om sitt hälsotillstånd. Nu har jag haft en hund med nedsatt sköldkörtelfunktion. Han levde ett utmärkt och långt liv med bara en ynka liten tabletts hjälp. Precis som han matte gör. Fast matte har aldrig tappat något hår. Men det är klart att det är skönt att Bozze slipper en liten medicintablett för jag tror inte den hade hjälpt mot flisor i bord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi testar helt enkelt att tejpa fast en tablett under bordet!!!!

      Radera