torsdag 27 mars 2014

Saliga äro de ovetande

Bozze förvandlas allt mer till en vanlig hund. Ni vet, en sån som går upp tidigt på morgonen och som tycker att livet är en lek. Detta beror till stor del på att dietmaten nu är ett minne blott. Så snart dietmaten ersattes av annat foder blev Bozzes energidepåer fyllda, han blev piggare, gladare och pälsen som har växt i snigelfart under dietperioden satte fart igen. Bozze känner sig läckert manlig i sin lockiga päls och han ser nog att tikarna i byn sneglar på honom med beundrande, suktande blickar. Hade han haft sin "manlighet" kvar hade han med omedelbar verkan sett till att hundbefolkningen utökades i byn. Bozze kollar varje dag om hans "två små vänner" vuxit ut igen men ännu har inget hänt. 

Efter att ha sett den förändring Bozze genomgått efter utbytet av foder fnyser matte högt och föraktfullt så snart hon ser en påse dietfoder i någon butik. Husse tycker att mattes högfnysningar är lite pinsamma och har bett matte vara lite mer diskret och hålla fnysningarna inom sig men det fnös bara matte åt. Matte är väldigt bra på att fnysa. 
Bozze (som är markant smartare än sina människor) har ju hela tiden förstått att det där fjantfodret inte innehåller det en hund av hans dignitet behöver för att må bra. Han har dessutom mycket tydligt uttryckt missnöje och misstro under sin dietperiod men husse och matte har natuligtvis inte förstått Bozzes övertydliga signaler. Nu har poletten trillat ner men deras tröghet har krävt långt och onödigt lidande för Bozzes del.
Bozze under dietperioden
Matte är måttligt road av de tidiga morgnarna och även om hon gläds åt att Bozze nu är pigg och pälsfylld blir hon blir extremt frustrerad på samma gång. Bozze har massor av underull och hur matte än gör förvandlas Bozze allt mer till en tovad dyna. Nu tycker matte förvisso om tovade dynor så om du som tovdyneägande läsare tog illa upp och vill trycka in dynan i munnen på matte kan du lugna ner dig och lägga tillbaka dynan på sin plats. Matte har inga som helst fördomar mot tovade dynor oavsett ursprung och/eller färg. Hon vill bara inte ha en tovad-dyna-hund. Det kan blir en akutklippnng snart även om inget är inplanerat just nu. Matte är väldigt spontan vad gäller klippning. Hennes frisör, Ylva, brukar få en tår i ögat när hon upptäcker att matte åter igen varit igång med saxen. Ylva har bett på sina bara knän att matte ska komma inom salongen nästa gång matte tycker att luggen är för lång. Ylva är en stark människa som varit med om mycket i sitt liv men hon kan ändå inte hålla tillbaka tårarna när hon ser mattes lugg. Det blir liksom för mycket att bära.

Ibland vaknar Ylva skrikande

övrigt går livet sin gilla gång. Huset mitt emot Swalboet har stått tomt länge eftersom den till åren kommen kvinnan som bodde där flyttade till ett äldreboende. Nu är huset sålt men varken matte eller husse vet vem som kommer att bo där. Bozze hoppas på den där hunden som en dag gick runt i trädgården med sin matte och husse. Även huset till vänster om Swalboet har stått tomt den största delen av året men då och då kommer de nya, mycket trevliga, ägarna dit för att fixa och dona inför sin permanenta flytt. Det har varit lugnt och skönt att inte ha en massa grannar tycker Bozze. Swalorna däremot tycker att det är trevligt när det är lite liv och rörelse i grannhusen och med vårens ankomst börjar även människorna våga sig ut. Nu måste jag korrigera föregående mening lite. Swalorna trodde att de tyckte om liv och rörelse i grannhusen. Det var innan folk började dyka upp och fågelkvittret plötsligt dränktes i ljudet av höga hundskall från Bozze. Matte suckar högt och säger att "Detta måste vi träna på". Sedan tittar hon krävande på husse eftersom hon med "vi" oftast avser enbart husse. Husse suckar högt och kommer plötsligt på något extremt viktigt snickeriarbete som han bara måste påbörja i källaren. Bozze suckar inte. Han har fullt upp med att skälla livet ur de stackars grannarna.

 Jag vill också vara blåögd som matte!
Apropå vårens anländande så är det ju snart sommar och då ska den fula blå plastpoolen sättas upp. Det vet Bozze inget om ännu. Poolens återkomst kan bli en svår upplevelse för Bozze. Han lider av posttraumatisk stressyndrom orsakad av just denna pool. Det var första dagen då Bozze kom på besök till Swalorna med Ann-Kristin (sin matte nr 1). Bozze spejade in omgivningarna och tog sedan från altanen ett tjusigt hopp ner på den gröna betongplattan. Nu råkar det vara så att Swalorna inte har en grön betongplatta nedanför altanen. Däremot har de en grön presenning som de då hade spänt över den fula blå plastpoolen. Så när Bozze landade sjönk presenningen inkl Bozze ner och det var med panik Bozze trampade runt i presenningen och desperat försökte ta sig bort från denna dödsfälla. Husse agerade hjälte och fick tag i Bozze och lyfte honom över kanten. Det var två blöta herrar och två torra damer som stunden därefter andades ut. Bozze hoppade inte ner på den gröna betongplattan mer och när dödsfällan monterades ner för säsongen kände han ren, pur och äkta lycka för första gången sedan han kom till Swalorna. Bozze vet alltså inget om att desto närmare sommaren kommer, desto närmare kommer också den dag då dödsfällan återuppstår. 

Saliga äro de ovetande! Och med dessa kloka ord avslutas dagens blogginlägg. 

1 kommentar:

  1. Bozze är också ovetande om att han kommer att vistas väldigt nära havet på söndag. Ginnis tycker vattnet är varmt och skönt där medan hans matte tycker det är alldeles för kallt även för en vattenhund. Vilken tur ändå att det verkar bli soligt och ganska varmt på land så man kan solbada!

    SvaraRadera